Курник старорусский![]() Курник - багатошаровий пиріг куполоподібної форми, з кількома начинками. Блюдо вважалося святковим і випікалося спочатку на весілля та інші урочистості. На цей раз я вирішила спекти курник по старорусскому рецептом з гречаною начинкою і домашнім дріжджовим листковому тісті з використанням цільнозерновий борошна. Для приготування курника можна використовувати готове дріжджове листкове тісто.
Список інгредієнтів
Спосіб приготування![]() Просіяти і змішати пшеничне та цельнозерновую борошно, додати сіль. ![]() У тепле молоко додати цукор і розвести дріжджі. Додати 25 г розтопленого масла, яйце, борошно, замісити тісто. Тісто добре вимісити, скачати в грудку, покласти в миску, накрити рушником і дати піднятися при кімнатній температурі приблизно протягом 40 хвилин. ![]() Тісто розкачати в пласт товщиною 1 см, змастити розтопленим вершковим маслом. ![]() Пласт тесту скласти удвічі, потім вчетверо. Покласти тісто в судок або пластиковий пакет і поставити на 10 хвилин у холодильник. Потім процедуру з розкочуванням і змазуванням маслом повторити ще тричі. ![]() Дати тісту піднятися в холодильнику і можна обробляти на пиріг. ![]() Заздалегідь приготувати млинці по Вашому улюбленому рецепту - 7 шт. ![]() Для курячої начинки: стегенця відварити до готовності в підсоленій воді, додавши цибулину і моркву, охолодити в бульйоні. Бульйон залишити для соусу, м'ясо порізати невеликими шматочками. ![]() На вершковому маслі підрум'янити до золотистого кольору борошно, розвести курячим бульйоном, уварити до загустіння. ![]() 1/2 соусу змішати з курячим м'ясом, другу половину з начинкою з гречки. ![]() Відварити яйця і гречку. Що б гречка була розсипчаста, необхідно на 1 частину обсягу гречки брати 2.5 частини води. Воду довести до кипіння, підсолити, додати гречку. Знову довести до кипіння, знизити температуру до мінімальної і готувати під кришкою до випаровування води. Не заважати! В кінці додати вершкове масло. ![]() В охолоджену гречку додати дрібно порізані варені яйця, кріп і 1/2 частина соусу. ![]() Для грибної начинки гриби розморозити, віджати від зайвої вологи, порізати невеликими шматочками і підсмажити на олії, додавши дрібно нарізану цибулю. В кінці додати сметану, сіль, згасити 5 хв. Охолодити. ![]() Тісто розкачати в пласт товщиною 6 мм. З пласта тіста вирізати коло на 2 см більше, ніж радіус млинців - це буде денце, і друге коло, більший на 4-5 см радіуса денця - це буде верх. Тісто для денця пирога перенести на деко, застелене папером для випічки. На тісто покласти млинець. ![]() На млинець викласти начинку з гречки товщиною 1-1.5 см. ![]() Накрити другим млинцем і викласти курячу начинку. ![]() Знову накрити млинцем і викласти грибну начинку. Кожен шар злегка ущільнити руками, після накриття млинчиком. ![]() Шари повторити, верхній грибний шар теж накрити млинцем. ![]() Накрити пиріг верхнім шаром тіста, краї нижнього і верхнього шару з'єднати і защипати. Зі смужок тесту сплести косичку і викласти по краю пирога. ![]() Підготуємо шийку і голівку курочки: на квадрат тесту покласти 2-3 ст.ложки начинки (змішати залишилися гречану, грибну і курячу начинки). З'єднати краї тіста, щоб вийшла пірамідка. Встановити шийку на пиріг. Для більшої стійкості прикріпити шийку до пирога, проткнув її дерев'яною шпажкою. ![]() З тіста вирізати оперенье грудки. ![]() Із залишків тіста зробимо пиріжки у вигляді курчат. Тісто розкачати і вирізати кола діаметром 10см. У середину покласти по ложці начинки, защипнути і сформувати круглі пиріжки. Очки курчат і курочки зробити з гвоздичек. ![]() Обернути пірамідку вирізкою для оперенья. З тіста скачати головку і прикріпити її до шийки, насадивши на шпажку. З тіста також вирізати крила і хвостик. Крила прикріпити до пирога, змастивши його збитим яйцем, хвостик закріпити за допомогою зубочисток (прибрати після випічки пирога) .Смазать курник і пиріжки-курчата яйцем і випікати при температурі 180 градусів 40 хвилин, пиріжки - 20-25 хвилин. Як тільки головка і хвостик курочки почнуть занадто рум'янитися, накрити їх фольгою. ![]() Готовий курник і пиріжки змастити пензликом вершковим маслом. Клювики і гребінці зробити з морквини. ![]() Смачного! |
||
Категорії
Статті та поради:
Вибіркові страви:
Категорія: Борошняні вироби » Пироги та пиріжки
Переглядів: 123
|